Salesforce Lightning Interview Questions

Salesforce lightning is an application development framework developed by salesforce.com; it simplifies the business users' processes. Lightning experience is an advanced interface with the latest features and updated pages for streamlining the sales process to increase your business. Lightning has all the technologies and tools to update the Salesforce platform. Due to its out-of-box component set and rich ecosystem, many top companies like Adidas, Cisco Systems, Motorola Inc, and Allianz AG use salesforce lightning to accomplish their business operations and improve their customer relationship. So, everywhere we can find a lot of job opportunities for certified salesforce lightning professionals. IT TRAINING FOR U has exclusively designed these salesforce lightning interview questions to assist you in clearing the job interviews.

Enthusiastic about exploring the skill set of Salesforce Lightning? Then, have a look at the" Salesforce Lightning Online Training "together with additional knowledge.

Salesforce Lightning Interview Questions and Answers

Q1) What is Salesforce Lightning?
Ans: Salesforce Lightning is a group of technologies and tools that are behind an important upgrade to the Salesforce platform. Salesforce lightning contains the following components:

Lightning Component Framework: It is a javascript framework and a collection of general components that allow us to develop the recyclable components for personalizing the salesforce online training1 Mobile App, and Lightning Experience.

Experience: It relates to a set of advanced user interfaces that we optimize for speed.

Lightning Exchange: It relates to a part of AppExchange where we find more than 70 partner components to start the development.

Lightning Design System: It relates to the best practices and style guides of advanced enterprise UX to build pixel-perfect apps.

Visual Building tools: It relates to drag-and-drop technologies for easy and quick customization and app building.

Q2) How do we develop Lightning components?
Ans: Using two programming models, we can develop the lightning components;

Native Aura Components model

Lightning web components model.

Q3) What is Aura, and what is the use of aura: namespace?
Ans: Aura is a freeware technology that powers the lightning components. Aura: namespace comprises all the main building blocks to define applications and components.

Q4) Explain Lightning experience?
Ans: Lightning experience is the name for the latest salesforce desktop application, with the latest features, developed with an advanced User Interface(UI) and speed optimization.

Q5) Explain different types of events of Salesforce lightning components?
Ans: Following are the different types of events of salesforce lightning components:

System Events: During the lightning app lifecycle, salesforce online training Hyderabad fires the system events.

Application Event: The application event extent is across the lightning application, and any element that has enrolled for his event will get an alert.

Component Event: The component event scope is within itself, or within the parent component of this event, all the parent components will get an alert.

Q6) Explain the Aura application bundle?
Ans: A bundle includes Aura definitions and its associated resources. The aura definition can be an application, interface, component, and event. Aura Definition Bundle element is a folder that includes definition files, contrary to other metadata components, the aura definition bundle component is not a single file; it is a group of files.

Q7) Explain the Lightning design system?
Ans: The lightning design system provides style guides and advanced UX best practices for building pixel-perfect applications that match the feel and look of the salesforce1 mobile app and lightning experience.

Q8) What is Lightning Data Service?
Ans: We use lightning data service for creating, deleting, editing, or loading a record in our component without Apex code. It handles field-level security and sharing rules. Lightning data service enhances the user interface and performance consistency. The lightning data service's main advantage is we can carry out basic tasks without Apex code.

Q9) What are the component bundles of the lightning components?
Ans: Following are the component bundles of the lightning components:

Controller: Controller tackles the client-side events.

Style: It includes component style.

Documentation: We use this component bundle for recording the component’s use.

Renderer: The renderer component bundle contains a component default rendering behavior.

Helper: we can write the general logic in the helper that is used by various controller methods to avoid repetition.

Q10) How can we use Lightning components with Salesforce1 Mobile App?
Ans: We can use Lightning Components with the Salesforce1 mobile app by creating a traditional lightning tab that refers to the component, and we can add that tab to the Salesforce1 mobile navigation.

Q11) Explain Lightning out?
Ans: If we want to use our component on the external site, we have to use lightning out. The advantage of lightning out is we can utilize lightning components in a visual force page.

Q12) Explain Attributes, and what are the required parameters in the attribute definition?
Ans: Attributes are variables that we use for storing the values. We must define the Default, Type, Name, Access, and Description in the attribute definition. In the attribute definition, only Name and Type are the required parameters.

Q13) How can we utilize a lightning component in the VisualForce Page?
Ans: By using Lightning out, we can embed the lightning component on the VisualForce page. We can add the lightning component to the VisualForce page in three steps:

First, we must insert the lightning components for the javascript library of visual force to our intent visual force page through the tag.

After that, we can generate and point a lightning app that we use for the component dependencies.

Finally, we have to write a javascript function that creates the component over the page through $Lightning.createComponent().

Q14) What are the different types of Lightning Record pages, and how can we build them?
Ans: By using Lightning App Builder, we can create lightning record pages. Following are different types of lightning record pages:

Record page

App page

Q15) Differentiate Component Event and Application Event?
Ans: We use the component event for interaction between the parent and child. We can communicate the change in the child component to the parent component through the component event. We use Application events to send any modification in the component to a wide audience. The components registered for this event will get an alert. For more salesforce online training India

17